Rusko: Haváriu lietadla na Sibíri prežilo najmenej 17 zo 43 ľudí

02.04.2012 Celý región

Moskva 2. apríla (TASR) - Sedemnásť ľudí prežilo prevažne s ťažkými zraneniami haváriu civilného dopravného lietadla ATR-72, ktoré sa dnes ráno zrútilo v regióne Ťumeň na Sibíri. Nešťastie si zatiaľ vyžiadalo najmenej 16 mŕtvych, informovala televízna stanica Russia Today (RT) s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Na palube bolo 39 cestujúcich a štyria členovia posádky. Medzi mŕtvymi sú aj deti, uviedla RT.

Pôvodne sa predpokladalo, že nešťastie nikto neprežil. Zranenia piatich osôb sú však život ohrozujúce.

Podľa agentúry RIA Novosti, odvolávajúcej sa na hovorcu centrály záchrannej operácie, stroj ATR-72 spoločnosti UTair havaroval približne o 05.50 h moskovského času krátko po štarte z letiska Roščino v meste Ťumeň. Jeho trosky sa našli približne dva kilometre východne od dediny Gorkovka, ležiacej 35 kilometrov od letiska Roščino.

Spojenie s lietadlom, ktoré smerovalo do mesta Surgut, správneho centra Surgutského rajónu v Chanty-Mansijskom autonómnom okruhu, sa prerušilo onedlho po vzlietnutí. Stroj sa pri dopade vznietil a rozbil na kusy.

Príslušné miesta začali vo veci trestné vyšetrovanie pre porušenie bezpečnostných pravidiel a prevádzky železničnej, leteckú a vodnej dopravy. Vyšetrovaciu komisiu zriadilo aj ruské ministerstvo dopravy.

ATR-72 je dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo určené na krátke a stredné vzdialenosti. Pojme 74 cestujúcich a dvoch pilotov.
 

Vyberte región